Ibland hör man prat om ”egenvård” och ”förebyggande hälsa”, men ändå satsas mycket krut inom sjukvården på att åtgärda det som redan inträffat – istället för att undvika att det inträffar.

Det vore ett drömscenario om de svenska regionerna införde ett system för träning i egenvård. Begreppet är inte nytt, nästan mossigt, men man har inte använt det fullt ut i verkliga livet. Det gäller ju att få ner alla planer och koppla beslut och projekt horisontellt till människor.

Vad kan jag göra själv?

Mycket. Börja med att se över din egen situation och ta bort de saker som inte är hälsosamma. Kan det finnas stress? Eller dålig mathållning? Röker du? Titta med holistiska ögon på hela situationen och lista de punkter som är viktiga.

Tillför motion

Om du inte redan motionerar och är intresserad av att förebygga eventuell ohälsa är det viktigt att tillföra motion. Kroppen behöver cirkulation och motion behöver inte innebära att du kör hårt på gym eller med löpning – det kan förstås göra det men det kan också betyda en rask promenad eller något annat du tycker är kul. Det du ska tänka på är att pulsen måste gå upp för att du ska få hälsosam cirkulation i kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *