Även om forskning visar att trädgårdsarbete är avkopplande och bra för vår hälsa finns det säkert många som känner att trädgården och allt jobb som den innebär, mest orsakar stress och dåligt samvete. Hur kan du ändra den känslan, och istället låta trädgården vara en källa till välmående och inspiration?

Ta det i din egen takt

Du tittar ut genom fönstret och ser alla delar av trädgården du önskar du tagit tag i långt tidigare. Nu är det mest ogräs, stökiga rabatter och en ojämn gräsmatta som möter din blick, vilket mest skapar irritation och uppgivenhet hos dig. Inget välmående och ingen avkoppling här inte. Men istället för att stanna i den där känslan och fortsätta låta trädgården ge dig alla de här negativa känslorna, kan du bestämma dig för att ta tillbaka kontrollen och skapa något väldigt vackert både där ute i rabatterna och inom dig själv.

En av hemligheterna för att inte låta trädgården överväldiga dig är att, för en tid, sluta se den som en helhet. Det är ofta det som överväldigar dig. Sätt dig ner med penna och papper och dela istället upp den i olika delar. Gräsmattan är en del, de olika rabatterna delar du upp i olika områden, träd och buskar blir en annan del. Bestäm sedan en dag eller två i veckan när du arbetar dig igenom del för del, i din egen takt och med kärlek i hjärtat. På wexthuset.com kan du få mängder med tips och trix på hur du tar hand om din trädgård, och där finns en uppsjö av frön, plantor, blommor och träd du kan skaffa för att förnya din gröna och prunkande oas.

Använd dina sinnen

När du delar upp din trädgård såhär och tar allt i din egen takt, får du tid att lära känna din trädgård igen och skapa en ny relation till den. Det skapar väldigt fina möjligheter att byta inställning och kanske börja känna en del av det där välmåendet när du går ut och påtar i jorden. Ta med alla dina sinnen – känn på jorden, dofterna och smakerna i trädgården, se de små detaljerna i blad och blommor, lyssna till trädgårdens alla ljud. Öppna upp din själ och njut. Det är från naturen vi kommer, och det finns ett väldigt vackert värde i att ta oss tillbaka dit, även om det bara är i anslutning till ditt hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *