Hälsa betyder olika saker för olika personer, men för alla betyder det välbefinnande och att må bra inom den livsstil man själv har valt. För vissa är den fysiska hälsan prioritet, och för andra den mentala hälsan. Hälsa kan faktiskt vara ganska spännande.

Hälsa – roligt eller tråkigt? Viktigt förstås! Man kan dock göra mycket roliga saker som är bra både för kroppen och ”knoppen”. Att hålla kroppen i god fysiskt trim gör att man mår bättre och fungerar bättre och kan göra de saker i livet som man är intresserad av, utan att hindras av ohälsa.

Vi mår bra av att ha god cirkulation i kroppen, oavsett om vi tränar på gym varje dag, elitidrottar eller promenerar så uppnår vi en viss nivå av cirkulation och detta gör att kroppen mår bra. Självklart blir kroppen snabbare utsliten om den ska hantera och bryta ner gifter, som kanske till och med stannar kvar i kroppen – som rökning, tobak och alkohol i större mängder. Ibland skapar människor sin egen verklighet runt begreppet ”hälsa” eftersom det är enklast så och man behöver inte ändra några dåliga vanor – man ser det man vill se.

Vad är då ohälsa? Motsatsen till hälsa förstås! Ohälsa för vissa människor är sjukdom eller psykiskt illamående och för andra så dålig kondition att man blir flåsig när man går uppför en backe. Alla är dock överens om att när man mår bra och känner ett välmående i kroppen kan man kalla detta för hälsa.

Spegel, spegel på väggen där…

Den magiska spegeln! Det spelar dock ingen roll hur man ser ut, säger många, men sanningen är den att alltför många mår bra eller dåligt beroende på om de ser pigga eller trötta ut framför spegeln. Att vara nöjd med sig själv är förstås subjektivt och ingen tävling mot någon annan men när vi är nöjda med oss själva mår vi bra.

Men är det är också ”hälsa” när hyn har lyster, håret ser bra ut och det finns en friskhet i hela bilden. Ibland kan det också kännas hälsosamt att sköta om sig själv med krämer, tvålar och, för mannen, att raka sig så där perfekt ”kyssmjukt” så att det syns långa väger och doftar gott. Hälsa finns både på utsidan och insidan av kroppen, glöm aldrig det.

Självförverkligande

Idag tar jag en tur på fjället, i morgon shoppar jag på stan, vilken underbar känsla! Hälsa kopplas ofta till livskvalitet. Men en sak som människor ofta kommer in på är självförverkligandet – det mår man också bra av. Exempelvis att ha de resurser som man behöver för att kunna förverkliga sina personliga mål. Att veta att man kan göra de saker som man verkligen vill mår man bra av. Det handlar också om att ha tillräckligt med energi för att göra detta och kunna sätta mål och uppnå dem. Detta ger ett stort psykiskt välbefinnande.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) från 1948 är hälsa ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.”

Vårt svenska Folkhälsomyndigheten arbetar nära WHO inom folkhälsofrågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *