Att hela familjen mår bra har blivit allt viktigare eftersom människor är mer medvetna om att göra hälsosamma val.

Politiska beslut påverkar vårt samhälle, människors livsvillkor och levnadsförhållanden, detta ingår också i hälsa, precis som maten vi äter och krämen vi smörjer in oss med, eller löprundan vi kanske tar varje dag. Vi påverkas av hur myndigheter agerar vid exempelvis en pandemi eller andra utbrott eftersom detta påverkar våra vanor och mönster och gör att vi behöver ändra på saker som är invanda.

Motionera tillsammans

Ut och gå runt sjön och mata änder, eller ta en joggingrunda på spåret, gå till ett game center där ni kan springa runt i en 3D-skog eller ta en sminkdag mamma-dotter för att känna er vackra!

Hemmiljön är också en del i att skapa en hälsosam situation. Det är här det bestäms vilka barn som redan från början ska få hälsosamma vanor och den där autopiloten inom motion som är så bra att ha senare i livet. Det blir alltid jobbigare att förändra detta när man är äldre, om man föds in i det blir det naturligt. En god relation mellan barn och föräldrar är viktig och minskar risken för hälsoproblem. Det är exempelvis en bra idé att motionera tillsammans och vara aktiva tillsammans. Låt barnen få ”känna” behovet av att röra på sig, och att det blir en vana för dem.

Om någon i familjen mår dåligt blir den personen ofta mer fysiskt inaktiv, man har inte kraft att ”engagera sig” eftersom de psykiska smärtportarna i kroppen har öppnats. Detta blir en ond cirkel eftersom stillasittande påverkar hälsan negativt medan fysisk aktivitet kan hjälpa den psykiska hälsan.

Familjen är en – inte flera

Familjen är en enhet som ”smittar” varandra med sina vanor. Uppväxten formar barnen. Familjens hälsoläge som en enhet påverkar de enskilda familjemedlemmarna, och mest av allt påverkar familjens strukturella beteende, eller om man totalt saknar struktur inom hälsa påverkar det familjemedlemmarnas hälsotillstånd negativt. Familjens vuxna behöver ta ledningen för att skapa en struktur med vissa rutiner som gör att familjeenheten kan hålla sig hälsosam.

Kosten har förstås också betydelse i den holistiska hälsobilden. Forskarna vid Karolinska Institutet är eniga om att en övergång till växtbaserad kost kan vara viktig ur flera perspektiv, att minska klimatpåverkan innebär ett hälsosammare samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *