Att träna med viktväst har många fördelar. Den ger träningen en ny dimension och ökar intensiteten på ett skonsamt sätt utan att belasta ryggen. På så sätt kan viktvästen hjälpa dig både att bli starkare och öka kaloriförbrukningen. Här kan du läsa mer om varför du bör träna med viktväst.

Hälsa och viktminskning

Viktvästen ger extra tyngd, vilket gör att du bränner mer kalorier när du tränar. En bra viktväst ger extra utmaning i all typ av träning, exempelvis på gymmet, yogapasset eller promenaden. Det är dock viktigt att välja rätt sorts väst för att uppnå önskade hälsofördelar. Hos gorillasports.se kan kan du hitta en viktväst som passar dig och ditt behov. De erbjuder tre olika modeller. En är liten och smidig utan något tryck mot bröstkorgen. Mellanstorleken är den klassiska viktvästen med små påsar som kan plockas på och av för att justera vikten. De erbjuder även en viktväst som täcker hela överkroppen och fördelar vikten jämnt på kroppens fram- och baksida. Västen ska inte väga mer än cirka 20 kilo. Det är bättre att ha en lätt väst än en som är för tung.

Viktvästen ökar träningens intensitet och gör att du förbränner fler kalorier. Det i sin tur gör att du kan bli av med oönskade överskottskilon lättare. Övervikt och fetma är dåligt för hälsan av många anledningar, exempelvis ökar det risken för högt blodtryck och diabetes typ-2. Du kan även bära västen om du ska fixa hemma eller ute i trädgården.

Ökad styrka utan fel belastning

Genom att träna med en viktväst blir du starkare, vilket är bra av flera anledningar. Dels minskar risken för benskörhet och dels ökar musklerna ämnesomsättningen och förbränningen. Fördelen med viktväst istället för fria vikter är att vikten fördelas jämnt samt att du har belastningen rakt ner i kroppen. Det minskar risken för felbelastning på ryggen. Det är även enklare och smidigare att röra sig med en väst jämfört med att hålla i vikter när du tränar.

Ökad uthållighet

Viktvästen hjälper dig även att förbättra din uthållighet. Om du löptränar eller cyklar med extra vikt blir du starkare och din kondition förbättras, men den ska användas med måtta. Använd inte en tung viktväst under ett längre löppass eller annan uthållighetsträning eftersom det kan ändra din hållning. Däremot är det utmärkt att använda den under kort konditionsträning när du vill ha ökad intensitet.

Du kan också använda viktvästen i träning som involverar hopp och olika rörelser. Det är dock bra om du redan kan bemästra rörelserna innan du inkluderar västen i träningen, annars finns det risk att västen blir ett jobbigt moment. Om du däremot vill ta din vanliga träning till en ny nivå och förbättra både kondition och styrka är en viktväst ett utmärkt alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *