Sömn gör dig smart! Varför är det så? Hjärnan behöver sin ”bearbetningstid” för att lagra minnen, nya intryck och bearbeta ny kunskap samt det som hänt under dagen och det du tagit in och funderar på. Om du inte får din sömn missar du detta och kommer inte att vara lika skärpt. Sömn aktiverar även immunsystemet i kroppen och en nybildning av hormoner sker, men sömn gör också att kroppens produktion av stresshormoner minskar.

Undvik sömnbrist

Rent ut sagt, man kan bli helt ”ur slag” av att inte sova. Koncentrationsförmågan försvinner och även koordination och känsla för att prestera. Men inte nog med det, om du sover dåligt under en längre tid kan ditt immunsystem blir försvagat, du kan känna dig deprimerad och det ökar dessutom risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Hur gör jag om jag inte kan sova?

Varför kan du inte sova? Kan det bero på oro, tankar som mal, känner du stress över att livet har förändrats eller något annat? Är det alkohol eller koffein? Sömnproblem kopplas ofta till stress – något som du aktivt behöver minska i livet. Det är viktigt att sova på regelbundna tider och att avsluta kvällen med stillsamma aktiviteter, inte stirra in i dators blåvita sken. Daglig motion kan hjälpa samt att undvika koffeinet på kvällskvisten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *