Du kan göra mycket för att förhindra att du måste uppsöka hälsovård. En av de viktigaste kroppsdelarna att ta hand om är dina fötter eftersom du med dem kan gå vart du vill och hålla igång med fysisk aktivitet. Med tanke på att fötterna används varje dag är det lätt att ta dem för givet och inte tänka på fothälsan – tills du får en oväntad skada eller sjukdom. En typ av problem som drabbar många och som du lyckligtvis kan behandla själv är nagelsvamp. Härnäst ska du få se hur du gör.

Behandla din nagelsvamp

Det finns många anledningar till att ta hand om din fothälsa. Ett av dessa skäl är för att förhindra nagelsvamp som är en mycket vanlig åkomma, på grund av att fötterna ofta befinner sig i en mörk och fuktig miljö. Nackdelen med nagelsvamp är att den smittar lätt om du kommer i kontakt med någon som har det. Den goda nyheten är att nagelsvamp är lätt att behandla med olika salvor och medel som dödar svampsporerna. Hos Apotek Hjärtat, som är Sveriges största privata apotekskedja, har du ett brett sortiment av produkter mot nagelsvamp. En populär produkt är Scholl nagelsvampbehandling som ger dig en komplett en nagelsvampbehandling som förhindrar spridning. Använd produkten dagligen i fyra veckor och sedan en gång i månaden under nio månader.

Om du inte har fått nagelsvamp finns det ett antal tips som håller dina fötter och tår friska.

3 tips som håller dina fötter friska

1. Rengör dina fötter varje dag – Första tipset är att tvätta dina fötter i ljummet vatten varje dag och att alltid använda torra strumpor. Undvik att tvätta fötterna med varmt eller kallt vatten.

2. Kontrollera dina fötter – Se till att kontrollera dina fötter emellanåt och håll koll på eventuella blåsor, rodnader eller sprickor. Om du upptäcker något problem kontaktar du sjukhuset eller närmaste vårdcentral. Det går aldrig att vara för säker, så kontakta alltid vården om du märker något med dina fötter.

3. Klipp tånaglarna – Du bör klippa dina tånaglar regelbundet för att undvika problem som nagelsvamp. Dock bör du inte klippa för kort eftersom det riskerar att orsaka infektion eller göra dina tår ömma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *